Mogen wij u opnemen in ons bestand?

Doel: Het ontwikkelen van een data-autorisatie configurator waarmee datadelen voor het MKB geoperationaliseerd en laagdrempelig gemaakt wordt. Hiermee kan het MKB een eerste stap ten aanzien van het gestructureerd en gecontroleerd datadelen zetten, volgens de iSHARE en OTM standaard. De configurator wordt ontwikkeld voor de toepassing in het containerachterlandvervoer en helpt MKB-bedrijven bij het overkomen van de drempels voor het veilig datadelen.

Resultaat: Een eenvoudig te doorlopen digitale tool en platform waarmee een MKB-bedrijf via een aantal stappen inzicht krijgt in routes om zijn databehoeftes te realiseren of oplossingen daarvoor krijgt. Het platform en de tool biedt ook kennis en uitwisseling van ervaringen met andere bedrijven (in de toekomst) en advies. De datagids en portal zijn openbaar beschikbaar en werken op een Wikipedia-achtige wijze. Naast de openbare tool op Datagids.nl (www.datagids.nl) wordt er ook een gebruiksonderzoek opgeleverd.

Uitvoering/betrokken partijen: Dit project is uitgevoerd door poort8. Zowel wo- als hbo-studenten zijn ingezet bij de ontwikkeling en toepassing van de tool in de praktijk (bij MKB), waarmee de kennis over dit thema en de toepassing van de tool bij 2 onderwijsniveaus van het MKB landt. Validatie van de tool vond plaats bij 30 bedrijven. Het uiteindelijke bereik komt neer op zo’n 50-200 bedrijven in logistiek MKB, master en hbo-studenten. Poort8 is bezig met verdere verspreiding en verbetering van de tool via Rotterdam School of Management, Hogeschool Rotterdam, Albeda College en in contact met brancheorganisaties. Inmiddels is er ook een samenwerking met de stuurgroep Steden.