Home events De (on)mogelijkheden van ketensamenwerking in duurzame, regionale voedsellogistiek

De (on)mogelijkheden van ketensamenwerking in duurzame, regionale voedsellogistiek

Innovaties en ondernemerschap in regionale voedselketens en zero-emissie stadslogistiek worden wel genoemd als nieuwe stippen op de horizon waar naartoe de spelers in het voedselsysteem van boer tot bord zich zouden moeten bewegen.

Een belangrijke sector hierbinnen is de Foodservice. De foodgroothandel en horeca staan aan het begin van een transitie naar een nieuw systeem waarin de individuele spelers deze veranderingen zien maar toch niet in staat zijn om een omschakeling te maken. Denk aan de opmars van thuisbezorgen (platforms), personeelstekorten en ontkoppelt koken (dark-kitchen concepten). Daarbij neemt in steden de ruimte sterk af en wordt de regelgeving rondom bevoorrading strenger.

En nu, door de gevolgen van het Corona beleid, is de foodservice- en horecamarkt onder nog grotere druk komen te staan waardoor de noodzaak tot innoveren groter is geworden maar de middelen hiervoor sterk zijn afgenomen. Ook in de bevoorrading zullen horecaondernemers, de groothandel en leveranciers daarom anders en meer met elkaar moeten gaan samenwerken, al dan niet geholpen en gedwongen door de overheid.

Dit lijkt duidelijk vanachter het beleidsbureau en ‘knappe koppen’ hebben meer dan genoeg logistieke oplossingen gemodelleerd. Maar de praktijk is weerbarstig en de theorie blijkt in de praktijk nauwelijks te werken. In dit webinar gaan we in gesprek over wat er van ‘bottom-up’ nodig is om de horeca en groothandel dichter bij elkaar te laten komen en over te laten gaan naar een veel slimmere, goedkopere én duurzamere stadslogistiek.

Wat komt u te weten tijdens dit webinar?

In juli 2020 is de Outlook Horecalogistiek van CE Delft en Connekt gepresenteerd waarin vier innovatie thema’s werden benoemd:

1.Elektrificatie van de last-mile
2.Clustering van leveranciers – het gebruik van stadhubs voor bezorging
3.Online platforms die de logistiek gaan coördineren
4.Clustering inkoop van horecaondernemers.

In dit webinar worden de praktische implicaties van deze scenario’s voor zowel de horecaondernemer als de groothandel besproken: waar liggen de bedreigingen en waar liggen de kansen ervan? En hoe kunnen de theoretische modellen en plannen wél gaan leiden tot schonere en slimmere stadslogistiek?

De experts

Hessel de Keijzer  
Hessel de Keijzer is vanuit zijn functie jarenlang betrokken bij de last-mile distributie aan horeca in Amsterdam. Bidfood loopt voorop rondom innovatie in de last-mile én de digitalisering van de foodservice markt. Naast zero-emissie is het samenwerken met concurrenten een belangrijk innovatie thema om tot slimmere en schonere horecalogistiek te komen. Zijn uitdaging is om met de markt tot een regionaal netwerk van lokale voedselleveranciers en distributeurs te komen die met elkaar data delen en samenwerken in de keten. En welke rol heeft de groothandel straks als online bestellen via platforms ook in de horeca de norm wordt?

 

Johan Valster
Johan Valster is Directeur van “De Hallen Amsterdam” waar 22 horecastands zijn gevestigd in de Foodhallen . Het is een icoon geworden in Amsterdam West en dat brengt positieve als negatieve gevolgen met zich mee. Aan hem de taak om zowel de horeca als de buurt te laten floreren. De bevoorrading van deze horeca, midden in Amsterdam is hierbij een heikel punt. Temeer omdat de renovaties van de kades en bruggen in de stad ook dit gebied slecht bereikbaar maken. En daarbij is het laten samenwerken van de ondernemers om dit te stroomlijnen is ook niet gemakkelijk. 

 

 

Kees-Willem Rademakers
Kees-Willem Rademakers is Docent-Onderzoeker Voedsellogistiek. Sinds 2015 doet hij onderzoek naar het regionale voedselsysteem van de Metropool Regio Amsterdam, met specifiek aandacht voor de horecalogistiek in Amsterdam. Zijn onderzoek richt zich op de problematiek én de oplossingen rondom stadslogistiek, ketensamenwerking en de rol van de overheid hierin.

 

 

Datum

06 okt 2020
Verlopen!

Tijd

11:00 - 12:00

Lokale tijd

  • Tijdzone: America/New_York
  • Datum:06 okt 2020
  • Tijd: 05:00 - 06:00

Kosten

Gratis

Meer Info

Bekijk het webinar

Locatie

online
Categorie
Topsector Logistiek

Organisator

Topsector Logistiek
Email
info@topsectorlogistiek.nl
Bekijk het webinar
QR code