Mogen wij u opnemen in ons bestand? Meld je hier aan.
zoeken

Poort8: eerste iSHARE Autorisatieregister

14 januari 2020

Leestijd ± 3 minuten

Organisaties die bij iSHARE zijn aangesloten kunnen nu bij Poort8 vastleggen met welke logistieke partijen zij welke data willen delen en onder welke condities. Daarmee besparen zij tijd en geld. Poort8, technologiebedrijf in de logistieke sector, is namelijk als eerste partij gecertificeerd als iSHARE Autorisatieregister. Met de toetreding van Poort8 tot het iSHARE Stelsel is de laatste schakel van het stelsel live.

Rechten toekennen

Poort8 maakt het voor ketenpartijen mogelijk om elkaar onderling rechten toe te kennen voor het ophalen van data. En dat kan heel specifiek. Partijen die zijn aangesloten bij iSHARE leggen in het autorisatieregister van Poort8 vast met welke logistieke partijen zij welke data willen delen, voor welk doel en voor welke periode. Partijen die vervolgens toegang wensen tot die specifieke data, melden zich bij Poort8, dat vervolgens controleert of de vrager wel toegang mag hebben tot die data. En dat scheelt veel tijd en geld.

Tijd besparen

Een voorbeeld: om er zeker van te zijn dat een vervoerder het recht heeft om een container op te halen, belt en mailt een terminal vaak meerdere keren met de verlader en de vervoerder. Dit kan voor serieuze vertragingen en problemen zorgen. Medewerkers kunnen die tijd beter anders besteden. Met behulp van iSHARE en het iSHARE Autorisatieregister van Poort 8 kunnen vanaf vandaag verladers, vervoerders en logistiek dienstverleners eenvoudig, en gecontroleerd (onder andere) dit soort data met elkaar delen. Ook met tot dusver onbekende partijen. Dat voorkomt onnodig tijdverlies. 

Eerste autorisatieregister

“Poort8 is ontzettend trots dat het gelukt is om als eerste autorisatieregister toe te treden. De invulling van de rol van autorisatieregister was de laatste ontbrekende schakel in de iSHARE keten. Controle over data is nu niet langer een belofte maar een feit. De volgende stap is om met logistieke partijen succesvolle waardenketens te ontwikkelen en het afsprakenstelsel als een olievlek te verspreiden. Op naar meer voorspelbaarheid, kwaliteit in de dienstverlening en nieuwe interessante proposities” aldus Willem Maagdenberg, founding partner van Poort8.

Samenwerken met onbekenden

Gerard van der Hoeven, voorzitter van de Stichting iSHARE is blij met de komst van Poort8 als iSHARE Autorisatieregister: “Het autorisatieregister is een belangrijk onderdeel van iSHARE; hier zijn de afspraken over ‘wie wat wanneer mag’ vastgelegd, eenvoudig actueel te houden en op te vragen. Ik ben blij dat we nu ook snel met de eerste concrete praktijksituaties kunnen starten. Situaties waarbij partijen, die elkaar nog niet kennen, met elkaar kunnen gaan samenwerken en data delen.”

“Doordat met iSHARE hele ketens transparant kunnen worden, zijn de voordelen enorm in termen van efficiëntie, duurzaam gebruik van onze infrastructuur en kosten. Denk aan voorspellingsmodellen op basis van de transportstromen van de leverancier van jouw leverancier. Of optimalisatie van verzekeringsdekkingen in de keten door zichtbaarheid van de locatie en waarde van goederen in de keten. Zonder daarmee de soevereiniteit van de data en van de spelers in de keten aan te tasten.”

Implementatiepartner

Poort8 is tevens toegetreden tot het netwerk van iSHARE Implementatiepartners. Als Implementatiepartner begeleidt Poort8 organisaties die willen toetreden tot het stelsel, bij de technische implementatie van iSHARE. 

Luister voor meer informatie ook naar het interview over o.a. het autorisatieregister.