• 8 juni 2020

iSHARE maakt digitale vrachtbrief nog eenvoudiger en veiliger

iSHARE maakt digitale vrachtbrief nog eenvoudiger en veiliger

iSHARE maakt digitale vrachtbrief nog eenvoudiger en veiliger 1000 667 Topsector Logistiek

Vanaf deze maand is het voor gebruikers van de digitale vrachtbrief (e-CMR) van TransFollow nog eenvoudiger én veiliger om data te delen. TransFollow – één van Europa’s belangrijkste leveranciers van eCMR-oplossingen – is namelijk toegetreden tot het iSHARE-stelsel. 

TransFollow biedt verladers, logistiek dienstverleners en transporteurs de API-specificaties die integratie van de digitale vrachtbrief in de eigen bedrijfssoftware mogelijk maakt, onder andere in TMS-, FMS-, WMS- of ERP-systemen. Dat doet zij voor honderden klanten in acht Europese landen, waaronder Nederland, Spanje, Frankrijk en Tsjechië. Van oorsprong is TransFollow een Nederlands initiatief.

Het lidmaatschap van het iSHARE-stelsel stelt klanten van TransFollow in staat om gebruik te maken van iSHARE Single Sign-On: met één identiteit loggen zij in op eCMR platforms die ook zijn aangesloten bij iSHARE en krijgen ze toegang tot diverse operationele data. Makkelijk en veel veiliger dan andere identiteiten. iSHARE Single Sign-On biedt hen de zekerheid over de identiteiten van partijen met wie zij data delen. Bijvoorbeeld de zekerheid dat de persoon die de lading aftekent, ook daadwerkelijk is wie hij zegt dat hij is, en bevoegd is om deze data te delen. Het iSHARE-stelsel biedt het gebruikersgemak en de zekerheid omdat zij automatisch en ‘onder water’ de identiteit controleert en verifieert.

Kansen voor de toekomst

Daarnaast ziet TransFollow kansen voor de toekomst. Wanneer de groei van het netwerk van deelnemers aan het stelsel zich doorzet, dan kunnen klanten van TransFollow in de toekomst ook data delen met partijen waar ze nu nog geen zaken mee doen. En daar liggen grote kansen voor het realiseren van efficiëntieverbeteringen, en om kosten en tijd te besparen. 

Om de extra service aan haar klanten mogelijk te maken heeft TransFollow een technische aanpassing gedaan aan haar API-specificaties, én een contract getekend met de Stichting iSHARE waarin zij zich conformeert aan de kwaliteitseisen van het stelsel. 

Deze week zette Hans Lip, COO van TransFollow zijn handtekening onder het contract met de Stichting iSHARE. “De aansluiting op het iSHARE-stelsel, maakt het voor de gebruikers van TransFollow nu en in de toekomst nog beter mogelijk om hun data te delen. Niet alleen met gebruikers onderling maar ook met andere aanbieders die aangesloten zijn op het stelsel. Met name de ontwikkeling om ook met overheden en autoriteiten logistieke data te delen vanuit de eCMR, zal een belangrijk argument zijn voor onze TransFollow gebruikers om dit initiatief te ondersteunen. Wat TransFollow, de standaard voor eCMR, ook duidelijk voor ogen heeft is om samen met iSHARE, het gebruik van het stelsel verder in Europa te ontwikkelen.

Gerard van der Hoeven, directeur Stichting iSHARE vult aan: “Met de toetreding van TransFollow tot het stelsel is een belangrijke stap gezet in het terugbrengen van papieren en fysieke transacties in de logistiek. Door iSHARE-identiteiten als toegang voor portals en digitale diensten te gebruiken wordt het voor duizenden mensen in onze sector makkelijker en veiliger om data te delen. En dat is in deze Corona-tijden buitengewoon belangrijk. We hopen dan ook dat veel partijen dit voorbeeld zullen volgen. Daarnaast is dit echt een eerste stap richting ketentransparantie en Single Access tot transport data. Eén access point voor de hele keten maakt vele besparingen mogelijk. Er ligt een wereld aan toepassingen achter deze stap”.

Verdere groei iSHARE

iSHARE is een initiatief van de Topsector Logistiek met als doel om data delen in de logistiek verder te stimuleren. Het afsprakenstelsel werd ontwikkeld door en voor de logistieke sector en is sinds 2018 beschikbaar. Sindsdien groeit het aantal deelnemers in de logistieke sector gestaag.

Over TransFollow

TransFollow is de standaard voor de digitale vrachtbrief. Het is ontwikkeld vóór en dóór de markt. Met TransFollow werken verladers, vervoerders, expediteurs en ontvangers samen in het uniforme en veilige data platform van TransFollow. Dit bespaar tijd en kosten, werkt efficiënter en geeft inzicht in de volledige supply chain. Het resultaat: altijd realtime inzicht in de status van elk transport.Bedrijven kunnen zich aansluiten met de software die zij gebruiken voor hun dagelijkse processen, zoals ERP, TMS, WMS en FMS-systemen, maar kunnen ook gebruik maken van onze Portal en mobiele App om de data van hun transport te onderteken en managen en om hun transporten te optimaliseren

Over iSHARE

iSHARE is een set van afspraken waarmee partijen elkaar toegang verstrekken tot hun data. Zij hanteren dezelfde manier van identificatie, authenticatie en autorisatie waardoor zij niet elke keer opnieuw afspraken hoeven te maken om data te delen. Partijen die werken volgens de iSHARE Afspraken kunnen onderling drempelloos data delen. iSHARE is een initiatief van de Topsector Logistiek en heeft als doel om data delen in de logistiek te stimuleren. Inmiddels is er ook belangstelling vanuit andere sectoren voor het afsprakenstelsel.

iSHARE op Topsector Logistiek Congres 

Op woensdag 9 september 2020 tijdens het Topsector Logistiek congres wordt tijdens een sessie aandacht besteed aan iSHARE. Hoe kun je veiliger en makkelijker data delen? Die vraag staat centraal in deze online sessie waarin Hutchison Ports ECT Rotterdam vertelt waarom zij is toegetreden tot iSHARE. 

Aanmelden voor het Topsector Logistiek Congres kan via www.topsectorlogistiekcongres.nl