• 7 juni 2020

Meer slagkracht en flexibiliteit met open digitale standaarden

Meer slagkracht en flexibiliteit met open digitale standaarden

Meer slagkracht en flexibiliteit met open digitale standaarden 1000 677 Topsector Logistiek

De coronacrisis versnelt de ontwikkeling richting een netwerkeconomie. Netwerken waarin bedrijven snel, eenvoudig, veilig en probleemloos een samenwerking kunnen starten en data kunnen delen, vergroten de slagkracht en flexibiliteit in een crisis zoals deze. Maar zo’n netwerk kan alleen functioneren met digitale standaarden. Het liefst open standaarden, zoals iSHARE en het OpenTripModel (OTM). Stefan Heeringa (evofenedex) in een tweegesprek met Gerard van der Hoeven (iSHARE): “Open standaarden zorgen voor een gelijk speelveld.”

Onvoldoende inzicht in ketenorganisatie

De coronacrisis heeft in ieder geval één ding duidelijk gemaakt: veel bedrijven weten niet goed hoe hun keten is georganiseerd. Pas toen ze werden geconfronteerd met stagnerende leveringen, kwamen ze tot de conclusie dat ze een leverancier uit bijvoorbeeld Wuhan of Lombardije hadden. “Een groot aantal bedrijven heeft zich de afgelopen jaren laten leiden door de ‘economies of scale’. Door een groot deel van de inkomende goederen te betrekken van één leverancier, konden ze flinke kortingen bedingen en hun kosten verlagen. De vraag is nu of dat een goede strategie is geweest”, stelt Stefan Heeringa, projectmanager bij ondernemersvereniging voor handel en logistiek evofenedex.

Stefan Heeringa
Stefan Heeringa

Heeringa krijgt bijval van Gerard van der Hoeven, directeur van Stichting iSHARE. “Een deel van het probleem is dat bedrijven niet over ketens heen kunnen kijken. Ze zien misschien hun klanten en leveranciers, maar kijken nog maar zeer beperkt naar de bredere keten daarvoor en daarachter.” Heeringa: “Een apparaat bestaat misschien uit honderd componenten van honderd leveranciers. Als één onderdeel van één component afkomstig is uit een gebied waar een volledige lockdown geldt, kan dat de hele supply chain stilleggen.”

Gerard van der Hoeven