• 4 mei 2020

De lering die bedrijven uit de maakindustire kunnen trekken uit de coronacrisis

De lering die bedrijven uit de maakindustire kunnen trekken uit de coronacrisis

De lering die bedrijven uit de maakindustire kunnen trekken uit de coronacrisis 1000 667 Topsector Logistiek

Veel maakbedrijven worden geconfronteerd met supply chains met gereduceerde volumes of die zelfs stil komen te liggen. Wat kunnen bedrijven uit de maakketen leren uit de coronacrisis? En hoe ziet na de crisis de wereld eruit voor maakketens of manufacturing supply chains? Albert Veenstra, directeur TKI Dinalog, deelt zijn gedachten hierover. 

Albert Veenstra
Albert Veenstra
Wetenschappelijk directeur TKI Dinalog

Met name veel mkb-bedrijven worden momenteel geconfronteerd met het stilleggen van supply chains, of het draaien op een gereduceerd volume. Dat is soms min of meer gepland, zoals bijvoorbeeld in de automotive sector. Maar vaak ook gedwongen, omdat bepaalde buitenlandse partijen niet meer leveren, en dan valt uiteindelijk in stappen de keten stil. Voor de onmiddellijke nood is de overheid allerlei regelingen aan het uitrollen om werkgelegenheid te behouden en bedrijven overeind te houden.

Dit stilleggen van supply chains, en het over een aantal maanden weer opstarten van die ketens, is een fenomeen dat we helemaal niet zo goed kennen. Natuurlijk hebben bedrijven wel ervaring met het inrichten van nieuwe ketens en het opstarten van nieuwe fabrieken, maar heel gestructureerd onderzoek is hier niet naar gedaan. Kennis over hoe dit moet, zit in de hoofden van ervaren mensen in het bedrijfsleven.

Je kunt dus wel voorspellen dat de recovery fase veel bedrijven voor grote uitdagingen stelt: hoe snel moet je je productie weer op niveau brengen, is er iemand die dat coördineert? Kan je voorspellen wanneer dit moment gaat komen? Werkt een standaard S&OP benadering nog wel? Moet je buffers opbouwen, of niet, heb je nog genoeg personeel beschikbaar om flexibel te schakelen?

Lees het volledige blog over corona en de impact op supply chains.