• 24 september 2019

Portbase treedt officieel toe tot iSHARE-netwerk

Portbase treedt officieel toe tot iSHARE-netwerk

Portbase treedt officieel toe tot iSHARE-netwerk 710 375 Topsector Logistiek

Community Platform Portbase, is officieel toegetreden als Deelnemer van iSHARE. Na twee jaar samenwerken, ontwikkelen, bouwen, testen en meeschrijven aan het afsprakenstelsel zette Iwan van der Wolf, directeur van Portbase, vorige week zijn handtekening onder het officiële contract met de Stichting iSHARE. Met de ondertekening maakt Portbase het voor de havencommunity mogelijk om data op een laagdrempelig en veilige manier te delen en organiseren, ook voor partijen die geen klant zijn van Portbase. De eerste transacties via iSHARE worden in de praktijk gebracht.

Van der Wolf: ‘Drie jaar geleden zijn we vanuit deze vernieuwende visie als launching partner van iSHARE gestart. Data delen zou eenvoudiger en laagdrempeliger moeten worden voor onze bestaande klanten, maar ook voor partijen ‘verderop’ in de keten die geen Portbase klanten zijn. Na vele sessies met andere koplopers kunnen we nu zeggen dat het mogelijk is. Onze deelname bevestigt het geloof in mogelijkheden die iSHARE biedt.’

Data delen naar een volgend niveau
Duidelijkheid over wie wat met welke data mag, is voor partijen binnen de havencommunity een vereiste om data delen naar een volgend niveau te brengen. Daarbij zijn de huidige (vaak) bilaterale onderlinge afspraken over identiteit, rechten en autorisaties van data inefficiënt en het kost bedrijven veel tijd om dit goed te regelen. Met de inzet van iSHARE is dit verleden tijd, omdat iedereen met een iSHARE contract van elkaar de rechten en plichten weet zodat je minder afspraken hoeft te maken. Het is vanaf nu mogelijk om op individueel assetniveau aan te geven dat een partij daadwerkelijk een taak moet vervullen in de keten en het daarmee van belang is om bepaalde informatie te mogen ontvangen. Dit versnelt processen en zorgt voor een optimalisatie van de keten.

Slimmere havens
De toepassing van iSHARE in huidige en toekomstige dienstverlening zorgt ervoor dat Portbase, haar community en gelieerde bedrijven in de gehele keten meer informatie kunnen uitwisselen en de Nederlandse havens slimmer kunnen opereren. Het is een unieke, veilige en gecontroleerde oplossing voor het verlenen van toegang tot data. En dit is goed, niet alleen voor de havens zelf, maar ook voor de concurrentiepositie van de BV Nederland.