• 27 juni 2019

Schiphol en Atlanta starten een nieuwe handels- en logistieke corridor

Schiphol en Atlanta starten een nieuwe handels- en logistieke corridor

Schiphol en Atlanta starten een nieuwe handels- en logistieke corridor 1024 536 Topsector Logistiek

Amsterdam Airport Schiphol (AMS) en Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport (ATL) kondigden tijdens de Air Cargo Europe in München aan de handen ineen te slaan om vrachtvervoer en investeringen tussen de stad Atlanta en Nederland bevorderen. Deze samenwerking komt voort uit een zogenaamd Memorandum of Understanding (MoU) die beide partijen in 2017 ondertekenden tijdens een handelsmissie die werd ondersteund door de Topsector Logistiek. De overeenkomst verbindt Schiphol zowel digitaal als fysiek met de internationale luchthaven Hartsfield-Jackson Atlanta.

Met deze samenwerking maken Schiphol en Atlanta Airport het mogelijk om onderling gegevens uit te wisselen en hiermee wordt end-to-end planning en capaciteitsoptimalisatie mogelijk. Daarnaast breidt de samenwerking de voordelen van het AMS Cargo Community-systeem naar Atlanta uit en vergroot het de handelsstromen tussen beide luchthavens. ‘Deze samenwerkingsovereenkomst zal ons in staat stellen om de voordelen van versterking van Nederland als toegangspoort tot Europa en Atlanta Airport als poort naar de Atlantische Oceaan, het Midwesten en het zuiden van de VS te promoten,’ aldus Bart Pouwels, hoofd Vracht van Amsterdam Airport Schiphol.

Handels- en logistieke corridor
Het vormen van een nieuwe handels- en logistieke corridor tussen beide luchthavens is een van de belangrijkste afspraken die uit de samenwerkingsovereenkomst volgt. Het doel van deze corridor is de export van de in Georgia geproduceerde landbouw- en productiegoederen naar Amsterdam te vergroten. De overeenkomst verbindt de belangrijkste vrachtexploitanten en logistieke dienstverleners rondom Amsterdam. Atlanta zal hierbij door Cargonaut, de exploiteur van Cargo Community Information Exchange bij AMS, worden ondersteund.

Handels- en logistieke corridor
Een van de belangrijkste afspraken uit de samenwerkingsovereenkomst is de vorming van een nieuwe handels- en logistieke corridor tussen beide luchthavens. Het doel van deze corridor is vooral de export van in Georgia geproduceerde landbouw- en productiegoederen naar Amsterdam te vergroten. De overeenkomst verbindt de belangrijkste vrachtexploitanten en logistieke dienstverleners bij Amsterdam en Atlanta en zal worden ondersteund door Cargonaut, die de Cargo Community Information Exchange bij AMS exploiteert.

Win-win
De samenwerking is voordelig voor beide vrachthubs. Zo helpt het Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport om hun vracht footprints te vergroten. Schiphol Airport kan op haar beurt haar wereldwijde concurrentiepositie verbeteren. ‘Daarnaast stelt de combinatie van publiek-private samenwerking met digitale informatie-uitwisseling Schiphol in staat om een volledig transparantehttps://goo.gl/JcucLp, veilige en veilige luchtvrachtketen te onderhouden en te verbeteren,’aldus Nanne Onland, chief executive officer van Cargonaut. ‘Met deze samenwerking wordt een internationaal verbonden hub gecreëerd die het delen van gegevens en het optimaliseren van processen mogelijk gemaakt. Zo ontstaat er een snelle en efficiënte goederenstroom.