• 21 mei 2019

Overheid en bedrijfsleven zorgen voor snellere importprocedures haven Rotterdam

Overheid en bedrijfsleven zorgen voor snellere importprocedures haven Rotterdam

Overheid en bedrijfsleven zorgen voor snellere importprocedures haven Rotterdam 640 334 Topsector Logistiek

 

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat samen met de bedrijven in de Rotterdamse haven maatregelen nemen om de verplichte importkeuring en de doorstroming van goederen sneller en efficiënter te laten verlopen. Bij een onderzoek in opdracht van de NVWA en Deltalinqs (de vereniging van bedrijven in het Haven-Industrieel Complex Rotterdam) en ondersteund door de Topsector Logistiek zijn zes verbetermogelijkheden gedefinieerd die de overheid en de betrokken bedrijven kunnen nemen om importprocedures efficiënter ter laten verlopen. De overheid en de betrokken bedrijven gaan komend jaar met deze zes aanbevelingen aan de slag.

Rotterdam is een belangrijke aanlandingshaven voor agrarische en andere producten die via een keurpunt het grondgebied van de EU binnenkomen. Uit het onderzoek blijkt dat bijna 40% van de partijen later gelost wordt dan de opgegeven verwachte aankomst datum in de haven. Ook zijn er duidelijke piekmomenten bij keurpunten vastgesteld. De maatregelen om processen sneller efficiënter en voorspelbaarder te laten verlopen variëren tussen verhoging van de kwaliteit van papierwerk, verbetering van digitale processen en laboratoriumonderzoek, ruimere openingstijden van de keurpunten, vergroting van opslagmogelijkheden en een dynamische planning op basis van een verwacht controleregime.

Bekijk het onderzoeksrapport.