• 29 maart 2019

Kabinet ziet bij data delen belangrijke rol voor afsprakenstelsels

Kabinet ziet bij data delen belangrijke rol voor afsprakenstelsels

Kabinet ziet bij data delen belangrijke rol voor afsprakenstelsels 645 884 Topsector Logistiek

Het kabinet gaat helpen bij het verder aanjagen van data delen tussen bedrijven. Dat schrijft staatssecretaris Mona Keijzer in een brief aan de Tweede Kamer. Het kabinet meent dat data delen meer dan nu gebruikelijk moet worden, en ziet mogelijkheden in afsprakenstelsels zoals iSHARE, waarmee bedrijven aan de hand van hun databron heel precies kunnen controleren wie welke data toekomt en onder welke voorwaarden dit plaatsvindt.

Het kabinet wil dat Nederland internationaal voorop loopt op het gebied van data delen. “Datadeling tussen bedrijven is cruciaal om de kansen van data voor Nederland te verzilveren”, schrijft staatssecretaris Mona Keijzer van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat op 20 februari in een brief aan de Tweede Kamer.

In haar brief benoemt de staatssecretaris niet alleen de kansen, maar ook de uitdagingen en risico’s van data delen. “Tegelijk kan datadeling risico’s meebrengen op vlakken zoals privacy, autonomie en vertrouwelijke bedrijfsinformatie.”

Afsprakenstelsels om grip te houden

Het kabinet onderneemt verschillende acties om verantwoord data delen mogelijk te maken. iSHARE wordt in het rapport ‘Nederland Digitaal – De Nederlandse visie op datadeling tussen bedrijven’ expliciet als concreet voorbeeld genoemd van de faciliterende rol die de overheid heeft, en als oplossing om de risico’s van intensiever data delen te mitigeren.
“Dankzij dit stelsel kunnen en durven partijen data te delen met onbekende partijen, terwijl ze
grip houden op de gegevens en de toegang hiertoe.”

“Het kabinet zal de Nederlandse visie in Europese en andere internationale beleidstrajecten uitdragen, en zichproactief inzetten voor bevordering van kansrijke en verantwoorde datadeling”, aldus de staatssecretaris.


Meer weten over data delen via het afsprakenstelsel iSHARE? Mail ons.