• 24 december 2018

Shareship wint prijsvraag Topsector Logistiek

Shareship wint prijsvraag Topsector Logistiek

1024 683 Topsector Logistiek

Het platform voor optimalisatie van binnenvaarttransport, Shareship, wint de prijsvraag ‘Opschaling van Cross Chain Control Centers (4C) initiatieven’ van de Topsector Logistiek. De Topsector Logistiek stimuleert hiermee opnieuw een initiatief dat de horizontale samenwerking in de logistiek bevordert.

Shareship faciliteert met haar platform de samenwerking tussen verladers, vervoerders en bevrachters en gaat zo de strijd aan tegen leegvaart. Door het winnen van de prijsvraag kan Shareship met de expertise van de Topsector Logistiek en de beschikbaar gestelde middelen nog sneller en beter opschalen.

Verminderen van onnodige vaarkilometers
“Slechts 52,7% van de vaarkilometers door droge bulk binnenvaartschepen in 2017 waren ‘beladen’”, aldus Lennart Rommens, managing director van Shareship. “Schepen varen na het lossen van een lading relatief lange afstanden onnodig leeg om een nieuwe lading op te halen, terwijl door méér uitwisseling van lading en schepen leegvaart flink kan worden verminderd. En dat zorgt onder andere voor een sterke reductie van de CO2-uitstoot.”

Belangrijke factoren die samenwerking tussen partijen beperken zijn de complexiteit van netwerken en een gebrek aan gedeelde informatie. Door het aanbieden van een digitaal platform voor schippers, verladers en bevrachter doorbreekt Shareship het traditionele ketendenken en biedt het bedrijf een structurele oplossing voor de leegvaart. Door slim gebruik van data ondersteunt het platform bij het afstemmen van ladingen en schepen en alle administratieve zaken die daarbij komen kijken.

Schaalvergroting en drempels verlagen
Lennart Rommens: “Het winnen van de prijsvraag is voor ons opnieuw een bevestiging van de kwaliteit van onze oplossing. In 2018 wordt het transport van bijna 9 miljoen ton droge bulkgrondstoffen via het platform georganiseerd. De eerste positieve resultaten zijn hierdoor zichtbaar. Uiteraard streven we ernaar dat meer partijen zich aansluiten om het optimalisatiepotentieel te verhogen. Het vertrouwen dat de Topsector Logistiek in Shareship uitspreekt is daarbij een grote steun in de rug en de samenwerking helpt onze zichtbaarheid te vergroten. De extra middelen gaan we gebruiken om drempels voor toetreding voor partijen te verlagen. Dat willen we doen door bijvoorbeeld de implementatiekosten te verminderen en koppelingsmogelijkheden met onze applicaties door te ontwikkelen.”

Topsector Logistiek
Nederland staat op het gebied van logistiek aan de wereldtop. De Topsector Logistiek streeft ernaar om maximaal bij te dragen aan het versterken van de internationale toppositie. Door het uitzetten van prijsvragen wil de Topsector Logistiek 4C samenwerkingsconcepten helpen opschalen en versnellen.

Bas van Bree, programmamanager 4C Topsector Logistiek: “We zijn heel blij en trots dat we een goed werkend, intelligent platform in de binnenvaart kunnen helpen om het concept te versterken en de opschaling te versnellen. Het platform maakt het mogelijk om serieuze stappen te zetten in het verhogen van de bezettingsgraad en daarmee een significante bijdrage te leveren aan het verminderen van CO2-uitstoot.”