• 24 december 2018

Handels- en productiebedrijven nog niet klaar voor de digitale toekomst

Handels- en productiebedrijven nog niet klaar voor de digitale toekomst

850 663 Topsector Logistiek

iShare Tech-celeratorUit het onderzoek ‘Data en digitalisering in de logistiek’ van evofenedex, de behartiger van de handels- en logistieke belangen van 15.000 bedrijven, blijkt dat de staat van digitalisering in de logistiek matig is. 260 respondenten zijn ondervraagd en geven zichzelf een magere 6,1 voor de manier waarop logistieke processen op dit moment geautomatiseerd en gedigitaliseerd worden en de mate waarin realtime data worden gebruikt. Tachtig procent geeft wel aan dat data en digitalisering een belangrijk tot essentieel onderdeel vormt voor de toekomst van het bedrijf. Om de logistieke toppositie van Nederland te behouden en aan de wensen van de klanten te voldoen, is het cruciaal dat Nederlandse handels- en productiebedrijven serieus met data en digitalisering aan de slag gaan.

 Geen data, geen omzet

“Dat handels- productie-, service- en (groot)winkelbedrijven hun huidige stand van zaken met een magere voldoende beoordelen, baart ons zorgen. Binnen de sector wordt weliswaar veel gesproken over ontwikkelingen zoals blockchain, artificial intelligence, truckplatooning en 3D-printen, maar uit ons onderzoek blijkt dat bijna zeventig procent van de ondernemingen hier totaal niet mee bezig is. Twee derde van de bedrijven is zich aan het voorbereiden of is al onderdeel van inzichtelijke supply chains en digitale platforms. Tussen theorie en praktijk zit overduidelijk een groot gat. Zeker in de digitale wereld waarin we nu leven, is data essentieel. Want geen data betekent straks in veel gevallen geen omzet”, aldus Johan Kerver, lid van het managementteam van evofenedex.

Geen realtime data

Slechts drie van de tien handels- en productiebedrijven stellen logistieke data uit de keten of de markt beschikbaar. 21 Procent heeft de beschikking over data op afdelingsniveau en 42 procent heeft logistieke data tot op het eigen bedrijfsniveau. Beschikbare data  wordt vooral gebruikt om kosten te kunnen besparen (efficiency) en de kwaliteit van de dienstverlening te verbeteren. Bij meer dan 70 procent van de logistieke processen wordt gebruik gemaakt van data die niet realtime is. Dit komt onder andere omdat Excel, in combinatie met andere software, nog de meest gebruikte tool is in de logistiek. Excel is echter niet perse het meest geschikte programma voor de verwerking van realtime data. Dit betekent in de dagelijkse praktijk dat er binnen bedrijven beslissingen worden genomen en gestuurd wordt op basis van verouderde cijfers. Evofenedex vindt dit alarmerend.