• 28 juni 2018

Vliegende start voor on-demand warehousing in België

Vliegende start voor on-demand warehousing in België

Vliegende start voor on-demand warehousing in België 505 338 Topsector Logistiek

Stockspots

Eén maand geleden lanceerden de beursgenoteerde vastgoedgroep Montea en Stockspots hun samenwerking om de Belgische markt te betreden met het Stockspots platform. Dit platform, waar vraag en aanbod van flexibele warehouseruimte samenkomt, is in deze maand tijd al uitgebreid met zestig aangesloten locaties. Daarmee is er voor de vraag naar ruimte een mooi netwerk in opbouw om snel en flexibel een gepaste locatie te kunnen aanbieden.

Door de samenwerking aan te gaan met Montea heeft Stockspots toegang gekregen tot de Belgische markt via het netwerk, de kennis van deze markt en door middel van een financiële investering. De Belgische markt reageert heel erg enthousiast op het initiatief volgens Coen de Lange, mede-oprichter van Stockspots: “Waar we in Nederland er maanden over gedaan hebben om zo’n groot netwerk op te bouwen, verloopt die aansluiting in België mede door de ondersteuning van Montea erg rap. Warehousemanagers zien het concept als een welkome oplossing voor de sterke fluctuering in warehousecapaciteit.”

Flexibele warehousemarkt.

Naar schatting is er in België, onder andere door seizoenschommelingen, 20-30% van de magazijnruimte beschikbaar voor tijdelijke opslag. Door deze ruimte online beschikbaar te stellen op 1 platform kan deze ruimte efficiënter gebruikt worden. Dit geldt zowel voor diegene die ruimte beschikbaar stellen als voor diegene die tijdelijk moeten uitwijken met overvloedige voorraad. De ruimte wordt via Stockspots namelijk aangeboden door middel van een pay-per-use formule. Het huren van de tijdelijke opslagruimte is op die manier ook erg aantrekkelijk voor organisaties die tijdelijke stockage van pallets en containers nodig hebben

Verduurzaming door efficiency

Peter Demuynck, CCO van Montea ziet vooral ook de verduurzaming van de warehousemarkt als groeipotentieel. Stockspots is een uniek duurzaam verhaal. Het meest duurzame gebouw is het gebouw dat niet hoeft gebouwd te worden. Veel speelruimte heeft ons land niet meer als het gaat over het creëren van bijkomende fysieke opslagruimte. Ruimte is schaars aan het worden. En dus zijn we genoodzaakt om de bestaande ruimte veel meer en beter te optimaliseren. Een hogere bezettingsgraad
van bestaande warehouseruimte is voor iedereen positief.

Businesscases voor strategische voorraden

Niet alleen voor groothandels met (seizoensgebonden) volumes is het platform interessant. Volgens Coen de Lange liggen er nog veel meer businesscases voor het oprapen met dit platform. “We zien dat er een enorm potentieel ligt voor verladers om goederen strategisch dichter bij de klant te leggen en aanwezig te zijn op verschillende geografische locaties. Ook zien we leveranciers uit het Verre Oosten die tijdelijke locaties in Europa zoeken.”

Flexibele en snelle warehouseoplossing

De markt vraagt steeds vaker om snelle, flexibele leveringen maar voorraden zijn op dit moment nog lastig om flexibel te houden. Een contract met een logistiek dienstverlener sluit men toch vaak voor meerdere jaren. Stockspots lost dit probleem op
door zelf als contractpartner aan te haken. Zo heeft zowel vrager als aanbieder maar één aanspreekpunt, ontvangt men binnen 24 uur via het platform een voorstel en is ook het overzicht en facturatie eenvoudig geregeld in het online managementsysteem.