• 22 mei 2018

Eerste elektrische vrachtwagen gepresenteerd door DAF en VDL Groep

Eerste elektrische vrachtwagen gepresenteerd door DAF en VDL Groep

Eerste elektrische vrachtwagen gepresenteerd door DAF en VDL Groep 400 267 Topsector Logistiek

elektrische vrachtwagenVrachtwagenfabrikant DAF Trucks en bussenbouwer VDL hebben hun eerste elektrische vrachtwagen gepresenteerd. De truck heeft een actieradius van ongeveer 100 km en wordt dit jaar met zo’n tien klanten getest. Afgelopen woensdag is de vrachtwagen in Eindhoven aan het publiek is gepresenteerd. Minister Cora van Nieuwenhuizen (I & W) liet bij de presentatie weten dat de Nederlandse overheid €400.000 heeft bijgedragen uit een stimuleringsfonds voor de Topsector Logistiek.

De elektrische trekker-trailercombinatie weegt in totaal 40 ton en is door zijn beperkte reikwijdte vooral geschikt voor binnenstedelijke transport. De elektromotor heeft een vermogen van 210 kW (ongeveer 300 pk) en een koppel van 2.000 Nm. VDL maakt de elektrische componenten, DAF zorgt voor het chassis en de cabine. De accu weegt 3 ton en heeft een capaciteit van 170 kWh. Het laden van de accu zou anderhalf uren moeten duren en met een snellader slechts een half uur.

Bekijk hier een introductiefilm:

Het is nog onduidelijk hoe lang de testfase zal duren en wanneer er met serieproductie gestart kan worden. Voor bedrijven die willen testen is er subsidie beschikbaar.

Volgens DAF zijn concurrenten als Scania, MAN, Volvo en Mercedes ongeveer even ver in hun ontwikkeling. Tesla hoopt volgend jaar een elektrische vrachtwagen op de markt te brengen. Een elektrische truck is op dit moment nog vier à vijf keer duurder dan een dieselvrachtwagen, maar gehoopt wordt dat dit verschil snel kleiner zal worden.

 

 

Bron: Technischweekblad.nl