• 18 december 2013

Eerste bijeenkomst SCF Community

Eerste bijeenkomst SCF Community

Eerste bijeenkomst SCF Community 150 150 Topsector Logistiek

Hoe maken we van Supply Chain Finance (SCF) een succes? Om gedachten hierover te delen kwamen meer dan 50 afgevaardigden naar het allereerste Supply Chain Finance Community Forum, eind november op Nijenrode.

De SCF Community is een non profit organisatie die vooral  kennis wil delen om het begrip steeds bekender te maken en op die manier een impuls te geven aan de Europese economie. Het wordt een kwestie van langere termijn, zo werd al snel duidelijk. Uit gepresenteerde resultaten bleek dat bijvoorbeeld het fenomeen ‘reverse factoring’ nog relatief onbekend is: 4 % doet eraan, 10% kiest een andere oplossing en 85% heeft er nog nooit van gehoord.

Internationaal succes

Zoals Lorike Hagdoorn in dit artikel vertelt, kan dankzij SCF alleen in Nederland al misschien wel een miljard euro aan geld dat nu nog ‘opgesloten zit in facturen’, bevrijd worden. Beata Wandachowicz-Krason van Philips beaamde dat het instrument heel succesvol kan zijn: in de toeleveringsketen van Philips is ruim € 275 miljoen aan werkkapitaal vrijgemaakt dankzij SCF. Het succes van Philips was te danken aan de juiste selectie van deelnemende banken en leveranciers, zo liet zij weten. Ook het  – qua omzet – kleinere Vlisco maakt er gebruik van en ook hier is het geslaagd. Een extra knappe inspanning, omdat dit bedrijf vrijwel uitsluitend met toeleveranciers uit China werkt, terwijl het zijn producten verkoopt in Afrika.

Struikelblokken

Is het dan één groot succesverhaal? Nee, nog niet. Het op de juiste manier vormgeven van SCF kost namelijk veel tijd en moeite. Je hebt trainingen nodig, maar ook systemen. En op dit moment is er nog geen productstandaard voor het betalingsverkeer, geen duidelijke positieve houding vanuit de banken en nog geen tijdige goedkeuring van alle facturen. Daarom staat het MKB op korte termijn nog niet te trappelen.

Op de langere termijn zagen alle deelnemers het zonniger in. Als één ding duidelijk is geworden, is het wel dat er al heel veel enthousiasme is onder de mensen die er al wel mee werken. En als vervolgens de struikelblokken worden weggenomen, de transactiekosten dalen en het fenomeen bekender wordt, zal SCF een hoge vlucht nemen.